sâmbătă, 18 februarie 2012

Am fost la seminarul...

Salut oameni buni! Acum am ajuns acasa de la seminarul : Seminar despre casa si gradina eco, mi-au plăcut majoritatea ideilor, fiind congruente cu gandirea personala. Ceea ce e super pentru mine că am întălnit aşa mulţi oameni interesaţi de construcţii ecologice şi de permacultură în Romania. :) Mi s-au pus cateva întrebări în timpul seminarului cum ar fi:
-În cât timp am construit structura? Până acuma nu am calculat dar ca idee: pentru umplerea unui sac cu pământ mi-a luat între 15-30 min: aceasta presupune următoarele etape: săparea cu hârleţul (cazmaua) şi apoi umplerea cu lopata a sacului. Vă asteptaţi la mai multe etape? Doar două sunt. :) Când eşti la baza structurii, la început poţi lucra şi singur. Mai apoi de la înălţimea de 1,4m. am cerut şi ajutorul lui tata,acum ca şi timp ne lua 10-15 minute la un sac împreună. Urmează tasarea, aproximativ 2-3 minute rezultând un fel de "CHIRPICI" compact doar că matriţa este sacul, de dimensiuni destul de impresionante: 45 cm latime si 70 cm lungime. Eu am lucrat cateva ore pe zi în timpul liber, ca şi timp pus cap la cap o lună de zile a cîte 7 ore pe zi.

- am folosit aproximativ 280 saci de rafie, am dat cam 1 ron pe sac adica 280 ron.
- am pus 2 colace de sârmă ghimpată care m-au costat 200 ron.
- sărmă pentru legat gura sacului (era prin curte) :) să zicem 10 ron?
- am pus celofan peste saci compactaţi, apoi pămant încă 30-40 cm deci grosimea peretelui din pământ este de 75-80 cm. Ştim că la această grosime nu mai există pericolul îngheţului, fapt cunoscut din studiile de specialitate pentru fundaţii şi pentru îngroparea ţevilor de apă. :)
Polietilena a fost refolosită de la răsadniţa din primăvară, aproximativ 30 ron.
- în 2011 deasupra domului am plantat căpşuni. Urmează să mănânc căpşuni de pe minidom. Sper să nu fi fost afectate de către seceta de la sfărşitul anului trecut. Acuma cu siguranţă au destulă apă de la stratul de zăpadă de peste 1 metru. :) Urmează să semăn trifoi alb în acest an.
-sus am un iluminator (hublou) dintr-un geam făcut de mine, două foi de sticlă pe un cadru de lemn, în interior am pus o ţeavă neagră de pvc prin care circulă apa şi care se încălzeşte în timpul : primăveri, veri şi toamnei. Preţul hubloului a costat aproximativ 200 ron

Asta înseamnă un total de 720 RON ( 165 EURO ) plus munca :) dar socotind că a contribuit la condiţia fizică, cred că e mult mai bine decât să plătesc la sală pentru întreţinerea sănătăţii! Aşa rămîn şi cu minidomul! :) Nu? Tu ce crezi?

Este vorba de un diametru interior de doar 2,6 metri, înălţimea de aproximativ 3 metri, nu am masurat-o până acuma, am să vă dau mai multe detalii cînd mă voi reîntoarce în minigrădina mea de vis.

Construcţia este situată în comuna Bogdănesti, judeţul Vaslui pe un deal. Deci m-am folosit şi de teren, astfel aproximativ 1 metru spre est este în pământ. Iar pământul folosit în construcţie e chiar de pe terenul unde am construit domul.

În ultimele 5 zile am înţeles că informaţiile trebuie să fie împărtăşite, de aceea am inceput să postez aceste informaţii, considerând că e nevoie vitală pentru societatea românească să vadă exemple practice personale. Voi mai complecta cu informaţii despre construcţie şi poze dar şi despre PERMACULTURA, un alt domeniu de care sunt pasionat si pe care o practic. Apropo, eu am cultivat anul trecut ARAHIDE (alune de pământ), o să vin cu informaţii şi despre această experienţa personală de anul trecut.



Dacă mai sunt şi alte întrebări vă stau la dispoziţie prin sectiunea comentarii.

Vă doresc o zi excelentă şi iniţiativă de acţiune practică! :)

2 comentarii: