sâmbătă, 18 februarie 2012

Cum se leagă sacii şi izolarea domului ecologic





Salut oameni buni! În continuare o să vorbesc despre pregătirea terenului apoi umplerea, legarea, tasarea şi izolarea sacilor de rafie.

Pregătirea terenului se face prin trasarea diametrului exterior a DOMULUI. Apoi se sapă lăţimea fundaţiei şi elevaţia (adâncimea), pământul de acolo se umple în saci de rafie dar atenţie la încărcarea lor, să nu fie mai grei decât poate ridica persoana care se ocupă cu mutarea lor pe poziţia finală. Se poate pune un strat de pietriş jos, apoi prundiş şi nisip sus de tot.
Izolarea fundaţiei se face cu un material ce nu permite trecerea apei din sol, de exemplu: folie de celofan (polietilenă), membrană cauciucată, membrană cu crampoane..... (în funcţie de bugetul fiecăruia şi perioada pe care se prognozează pentru viaţa domului, care poate fii pe durata unei vieţi sau două de om ori generaţii întregi. Aici proprietarul alege ce vrea să lase moştenire şi pe ce perioadă. :) ) Atenţie izolarea se face atâta jos cât şi în exterior!
Sacii se pot umple cu pământ foarte simplu şi uşor, după dizlocarea cu cazmaua (hârleţul) se pune cu o lopata direct in saci.

Urmează legarea sacilor ce poate fii de două feluri: legată gura cu o sârmă se pierde mult material de sac ori se poate pune un fel de cleme, necesită muncă mai multă dar foloseşti mai eficient sacii. :) A treia variantă şi cea mai bună e să se folosească direct materialul tip tubul ce este înaintea tăierii sacilor, în acest mod se elimină o mare parte din muncă dar şi sârma de legat. Încă o dată atrag atenţia că sacii sunt degradabili la ultraviolete (lumina directă a soarelui), asta înseamnă că e necesar să se umbrească, printr-o variantă de genul: dat pământ pe ei (gen mocirlă), cu un umbrar din crengi, haine vechi, sau chiar o prelată. Nu se degradează în 1-3 săptămâni ci în luni de zile. Adică e nevoie să devină o psihoză cu izolarea sacilor de rafie dacă ştii sigur că te ăncadrezi în aceste săptămâni cu construirea domului si izolarea faţă de apă (hidroizolaţie) şi acoperirea cu un strat de pământ ce urmează să devină parte din natură. :)
Tasarea se realizează cu un mai (o unealtă manuală sau mecanică de bătut, compactat pământul), poate fi din metal sau lemn cu o parte dreaptă jos şi sus mai subţire dar suficient de grea pentru a folosii şi gravitaţia la compactarea pămantului din saci, mai poate fii dintr-o talpă metalică pusă la o rotopercutoare sau chiar o maşină (electrică, benzină, motorină, în funcţie de necesităţi) ce se foloseşte la tasararea terenului înainte de a construi o clădire.
După ce se compactează tot rândul se pun 1-2 rânduri de sârmă ghimpată, scopul acestei sârme e de a stabiliza sacii de pămant. Atenţie aceste sârme ghimpate nu se pun pentru armarea clasică ce se ştie în construcţii, de a conferi o rezistenţă, stabilitate construcţiei ci pentru a lega rândurile de saci să nu fugă în timpul tasării. Pământul aşezat în această formă de CUPOLĂ , DOM e extrem de rezistent. După ce se compactează pământul si se usucă tai cu securea din el, devine ca o piatră. Secretul e să nu ajungă apa în sac.

2 comentarii:

  1. nenea , esti lovit rau....bordeiul de la muzeul satului e mult mai ok ... esti troglodit rau ....poti sa locuiesti in asa ceva o luna, doua de experiment dar pe urma o sa incepem sa semanam cu matalutza....si nu stiu daca esti bine ma refer acolo la mansarda !

    RăspundețiȘtergere
  2. :) Puştiu, stai liniştit că o să ai tu unde locui, sunt mulţi oameni ce nu vor să schimbe ceva la ei ori în modul lor de trai zilnic, ceea ce este foarte ok, fiecare om este unic. Mult succes în administrarea propriei mansarde! :) Oricum ce vezi aici e deja de domeniul trecutului pentru planurile mele actuale. :) Apropo! Tu ce ai făcut (realizat) până acuma?

    RăspundețiȘtergere